Om

Peder Aléx hemsida. Jag har ett stort intresse för böcker och för politik. Jag kommer att lägga ut korta kommentarer om böcker som jag läser (eller har läst), mest pocketböcker med skönlitterärt innehåll. Till och ifrån kommenterar jag även någon fackbok, förmodligen med något slag av historisk inriktning.

Jag har arbetat i 41 år och är nu pensionär. Mina första elva år efter gymnasiet arbetade jag på industri. Mest tid under denna period tillbringade jag som maskinskötare i ventilverkstaden på HIAB-FOCO som då var stor tillverkare av mobila lastkranar som främst satt på lastbilar. Där hade jag de mest spännande fika-diskussionerna i mitt liv, vid ett runt bort med ca tio personer. Därefter har jag studerat och arbetat (forskning, undervisning och administration) på Umeå universitet, med undantag av några mycket trevliga år vid Akademibokhandeln i Umeå city.

Jag står till vänster, men jag inbegriper nog även socialliberaler i detta för mig vida begrepp. De som önskade förändring under franska revolutionen satt på vänster sida av det sammankallade parlamentet, dvs. de som formulerade parollerna Frihet, Jämlikhet, Broderskap och med rätta detroniserade kungamakten och den gamla aristokratin.

Mitt politiska intresse handlar mest om problem som jag inte har något svar på. Vad göra med en värld med växande befolkning och samtidigt stora klimatproblem? Hur kan landsbygden överleva i en värld där befolkningsströmmarna överallt går till städerna? Hur kan vi minska olika klyftor i världen; sociala, ekonomiska, kulturella, religiösa?