Joselyne Saucier, Det regnade fåglar

Ibland är livet underbart! Exempelvis när du ramlar över en bok som visar sig var sagolik, välskriven och tillika kort. Till en del en förmodligen sann berättelse, men också en positiv vuxensaga, en välkommen fantasi och dröm och hur livet skulle kunna vara. En ofta närmast lyrisk text, kortfattad men ändå så oerhört innehållsrik. Elva väl avvägda kapitel (det kortaste, nio sidor) med tillräckligt fyllig text som raskt driver handlingen framåt.

Huvudpersonerna träder fram väl i boken. Vi ges en precis kunskap om var och en för att kunna begripa deras handlande.

Tre män på ålderns höst som helt dragit sig undan från samhället någonstans vid vägens slut i Kanadas skogar. En ovälkommen kvinnlig fotograf som tränger sig på dem, hon letar efter något som hon tror kan finnas i deras avlägsna bosättning. Ett antal hundar. Och två yngre män, outlaws, som förser gamlingarna med nödvändiga varor. Samt en förrymd äldre släkting till en av de yngre männen; en kvinna som suttit tvångsintagen på mentalsjukhus under större delen av 1900-talet. Henne tvingas alla att hantera.

Året är 1998 men handlingens bakgrund utgörs av de stora bränderna som härjade i Kanada kring år 1916. Ett smakprov från första kapitlet ger en indikation på författarens stil:

Det är en historia om tre gamlingar som har valt att försvinna in i skogarna. Tre frihetsälskande människor.

-Frihet att kunna välja hur man vill leva.

-Och dö.

Det är vad Tom och Charlie kommer att säga till kvinnan som kommer på besök. Tillsammans utgör de nästa två sekel. Tom är åttiosex och Charlie tre år äldre. De tror sig kunna klara många år till.”

När du behöver en mysig, välskriven, gripande, tänkvärd och sagolik bok för vuxna ska du uppsöka ett bibliotek och låna Det regnade fåglar. Det är där du kan finna den.

Betyg: Joselyne Saucier, Det regnade fåglar, (inbunden bilioteksbok), 181s, 6 poäng av 6.

Lämna en kommentar