Picasso och vindkraftverken

De som väljer att följa tidningar, TV, radio, sociala medier, konfronteras förr eller senare med argumentet att något är fult. Det fula ska helst inte existera. Hus kan vara fula, städer likaså. Även naturen kan vara ful, såväl ett kalhygge som en urgammal naturskog (om den mest består av förfallna träd, bara enstaka ståtliga träd och ogenomtränglig terräng).

Vem avgör om något är fult? Finns det en gemensam för alla jordens människor nedärvd gen som bestämmer vad som är absolut vackert och fult? Vad som är vacker konst och musik respektive förkastlig (ful)?

Det funderar jag på när en lokal KD-politiker menar att vindkraftverk inte ska finns i havsbandet. De ”stör utsikten”. Vågor förstår ju visserligen också utsikten i horisonten. Liksom en lite kobbe. Han mer nog helt enkelt att vindkraftverken är fula.

Då inställer sig följande tanke: Skulle nämnda lokala KD-politiker säga nej till att gratis erhålla en provocerande tavla från ny konstnär som just slagit igenom med en praktskandal, tavlan redan värd åtskilliga hundratusentals kronor, under förutsättning att den ständigt skulle hänga över hans TV-soffa? Vi kan bildligt talat kalla den en Picasso-tavla. Skulle han säga: en oerhört vacker tavla, den har jag ständigt önskat?

Kanske skulle han det. Men jag misstänker också han, liksom många, väldigt många, i detta och förra århundradet har betraktat Picassos tavlor som kanske intressanta, men i grunden fula, inte sådant man kraftfullt eftersträvar att införliva i sitt hem.

Att någon tycker något är fult, innebär det att det inte bör få finnas? Knappast, eftersom ingen har rätt att uttala vad som är fult eller vackert som en normativ uppfattning som måste uppfattas av andra. Det handlar enbart av vad just jag eller du tycker.

Konsekvens. Ta gärna bort fulhetsargumentet från politiken. Till och med från stadsplaneringsdebatten – där kan nog hellre kvalitetsargument ska användas. I praktiken kan det vara så att billigt ser just billigt ut, det mer genomtänkta och därmed mer kostnadskrävande ser lite vackrare ut.

Vad gäller vindkraftverken så tycker jag att de är vackra, ibland till och med harmoniska. Om vi absolut måste ta bort det fula från naturen, sådant som alla ofrivilliga och nästan ständigt ser, så får vi börja med att avveckla alla mobilmaster. De är verkligen fula! Eller hur?

Lämna en kommentar