Erik Eriksson, Kärlekens tid

Om ni längtar efter en finstämd, lyrisk och tänkvärd text, ta er tid att läsa Kärlekens tid. Författaren till den är Erik Eriksson, som jag i berömmande ordalag tidigare skrivit om.

Handlingen utspelas kanske i slutet av 1800-talet. Vi får följa två ungdomar. Simon är fiskarson och redan vid en ålder av sexton år mogen att utöva självständigt fiske i liten båt ute i den karga skärgården. Miljön utgörs av kobbar och skär i Ålands hav. Simon har sett sin mor stå och vänta på faderns fisketurer som ibland varat flera veckor. Modern verkar då vara orolig. Men hon har enbart spanat efter faders båt. När den väl är synlig går hon hem. Hon tar egentligen aldrig emot fadern. Och fadern uttalar nästa aldrig ett ord när han väl är hemma. Föräldrarnas förväntningar på sonen förs över till honom av föräldrarnas mer osynliga åtbörder och känslostämningar.

Samma sommar som Simon blir sexton år bestämmer han sig för att ensam lära sig bemästra havet. Han lastar sin lilla båt med nödvändiga redskap. Även ett skrin men några föremål som hans mor tidigare gett honom tar han med sig. Ett år ska han vara borta. Han ska klara sig helt själv, leva på den fisk som skärgården kan bidra med. Och han ska själv se hur stor skärgården är. Han informerar inte sina föräldrar om sitt beslut.

Längre ut i skärgården bor Johanna med sin mormor. Hon har inte sagt ert ord sedan den gång, för länge sedan, när hon såg sina båda föräldrar drunkna i en vak strax utanför familjens lilla ö. Fadern skulle ta upp ett när som fastnat i svag is och hamnade vattnet. Modern sprang ut för att dra upp honom. I den kyliga och mörka luften drunknade båda föräldrarna i dotterns åsyn.

Johanna talar inte men hon tänker. Hon tänker på ord, bokstäver, betydelser, mening och sammanhang. Men hon förmår sig inte att ljuda. På ön börjar hon formera stenar vid kusten på ett sådant sätt att Simon, när han vid ett tillfälle seglar förbi ön, tolkar det som ett slags budskap.

Simon seglar vidare och kämpar främst med sin överlevnad. Men också för att förstå sina föräldrar; för att förstå orden i en miljö som inte använder ord. På att tolka de få saker som modern lagt i det lilla skrinet; de verkar bära på förklaringar till föräldrarnas beteenden. Även han kämpar med ord, betydelser och mening. Och han tänker ofta på de där stenarna han sett, på ön längre in mot kusten.

Nästan ett år senare seglar han till ön igen. Där träffar han Johanna.

Den lilla boken kan möjligen liknas vid en Odysseusfärd i svenska farvatten. Vackra ord, vackra meningar, en sagoton, men ändå konkret förankrad i de materiella villkor som ett fattigt liv ger vid handen.

Finns på pocket för kanske 50 kronor.

Betyg: Erik Eriksson, Kärlekens tid.  Pocket, 107 s. 6 av 6 p.

Lämna en kommentar